Mission Statement: – Till vilken hållbarhetsfråga/vilka hållbarhetsfrågor vill ni göra ett betydande positivt bidrag?
Börja med att välja en eller ett par hållbarhetsutmaningar som ert företag vill bidra till att lösa. Utgå från era styrkor och värderingar ni listade i ruta 1 och de kritiska hållbarhetsutmaningarna för er bransch.
Här finns det flera ramverk att utgå ifrån.
Agenda 2030 eller de 17 globala hållbarhetsmålen är politiskt överenskomna mål som rör alla aspekter av hållbar utveckling. Om ni vill kan ni använda dem som utgångspunkt för att identifiera ett eller ett par mål som är mest relevanta för er och er bransch. Fokusera gärna på delmålen som är mer konkret formulerade. Läs mer om dem här: https://www.globalamalen.se/.
Ett annat sätt att tydliggöra hållbarhetsutmaningarna kommer från forskningen om planetära gränser, som identifierar nio avgörande miljöprocesser som skapar stabilitet för livet på jorden och anger gränser för människans påverkan. Håller vi oss under dessa gränsvärden kan vi bibehålla ett säkert handlingsutrymme för mänskligheten och undvika "oacceptabla" och oåterkalleliga miljöförändringar. Idag överskrids gränserna för fyra av de nio miljöprocesserna och vi behöver lösningar som flyttar oss in i den säkra zonen. Den vänstra bilden nedan visar de nio miljöprocesserna och hur vi ligger till gällande gränsvärdena. Den högra bilden kombinerar planetens gränser, som där kallas “miljömässigt tak” med sociala behov, som kallas “social grund”. Alla människor har rätt att få sina grundläggande behov tillgodosedda och t.ex. fattigdom, hunger och brist på demokrati innebär underskott som behöver förbättras. Det finns många tydliga kopplingar mellan de sociala och de ekologiska problemen - och därmed många möjliga synergier i lösningarna på dem. Modellen som kombinerar de sociala och planetära gränserna är utformad som det runda bakverket munk och kallas därför the ”Doughnut” från den engelska benämningen. Doughnuten visar att en hållbar utveckling bör ske inom ett säkert och rättvist utrymme som mänskligheten kan leva gott inom.
Välj en eller ett par av de planetära gränserna och en eller ett par av de sociala gränserna – den eller de som är mest relevanta för er och er bransch där ni vill göra ett betydande positivt bidrag till omställningen.
Formulera därefter ett Mission Statement som ska guida ert hållbarhetsarbete och hur ni kan bidra positivt till de planetära och sociala utmaningar ni valt att fokusera på ovan (alternativt vilka hållbarhetsmål ni valt).
Mission Statement:
VI VILL: _________________________________________
Exempel: VI VILL: “Vi vill skapa snygga och schyssta produkter utan att skada de människor som tillverkar dem eller den natur vi är beroende av.”(Citat från klädmärket Stormie Poodle som syr nya kläder av kasserade handdukar och lakan från hotell. På så sätt minskar behovet av bomullsodling och påverkan på flera av planetens gränser (främst “klimat”, “kemiska substanser”, “kväve/fosfor” och “vattenanvändning”), och man bidrar positivt till de sociala gränserna “arbetstillfällen” och “jämställdhet” genom att ge kvinnor som står långt från arbetsmarknaden skälig lön, schyssta arbetsförhållanden och utbildning).
Exempel med utgångspunkt från hållbarhetsmålen: VI VILL: bidra till delmål 14.1 och minska mängden marint skräp “genom att förhindra plast från att nå haven och förvandla det till högpresterande sportkläder. Vi förvandlar problemet till en lösning. Hotet till hållbar design.”(Citat från Adidas och deras samarbete med Parley).
Hjälpmedel/fördjupning:
Mer om Planetens gränser från Stockholm Resilience Centre: https://www.stockholmresilience.org/research/planetary-boundaries.html
Mer om the Doughnut från Kate Raworths blog: https://www.kateraworth.com/blog/
För den som vill gå in på djupet och analysera verksamheten utifrån de globala målen i detalj finns “The SDG Compass” som utvecklats av GRI, UN Global Compact, and WBCSD: https://sdgcompass.org
Moonshot Canvas: – Hur snabbt vill ni skala er positiva impact och hur kan ni göra det?
Hur snabbt kan ni skala er impact? Att starta ett hållbart företag handlar om att både ha ett vinstintresse och bry sig om att bidra till en bättre värld. Därmed är det önskvärt att redan från start utforma en affärsmodell som gör det möjligt att snabbt öka sin positiva hållbarhetsimpact. Begreppet “Moonshot” har definierats av Astro Teller på GoogleX som en lösning som inte skalar 10 % per år utan istället 10 gånger (10X). Om företaget är utformat på ett sådant sätt att det bidrar till mer hållbarhet ju mer det växer är detta såklart ett mycket önskvärt scenario. Även en fördubbling (exponentiell utveckling) per år i impact istället för en linjär utveckling är eftersträvansvärt. Genom att forma en hypotes för hur snabbt ni vill skala er impact under t.ex. de kommande tio åren kan ni därefter undersöka vilka komponenter som skulle kunna möjliggöra en sådan skalning och som ni kan baka in i affärsmodellen redan från början. Konstruera er Moonshot Canvas:
1. Skriv ner vilken positiv impact det är som ska växa med hjälp av er (utgå från ert mission statement).
2. Skriv ner hur snabbt ni vill kunna skala er impact. T.ex. dubbla eller följa 10X?
3. Vad skulle göra det möjligt för er att ta er till respektive steg på kurvan? Fyll i på canvasen. Observera att vissa metoder/tekniker kan ta er till vissa steg men sedan behöver ersättas/kompletteras av andra för att ni ska kunna ta er till andra steg.
4. Vilka aspekter ska byggas in i affärsmodellen redan från början?
5. Hur ska ni bygga kunskap/kapacitet för att kunna ta kommande steg?
Systemanalys: Vilka andra hållbarhetsfrågor påverkar ni positivt/negativt?
Förutom att göra ett pionjärt positivt bidrag till ett eller ett par hållbarhetsfrågor är det viktigt att också hålla koll på hur man direkt och indirekt påverkar bredden av hållbarhetsfrågor för att säkerställa att man totalt sett gör mer nytta än skada. Det här kan ni göra med en systemanalys. Använd “SDG Wedding Cake” (eller “The Doughnut”) och dra pilar och skriv stödord för hur ni bedömer att ni direkt eller indirekt även påverkar andra hållbarhetsaspekter. Finns det förändringar ni kan göra för att skapa än mer positiv impact på helheten? Kom också tillbaka till den här modellen när ni fyllt i resten av canvasen för att komplettera systemanalysen när er affärsmodell är ännu tydligare definierad.
Källor:
Folke, C., R. Biggs, A. V. Norström, B. Reyers, and J. Rockström. 2016. Social-ecological resilience and biosphere-based sustainability science. Ecology and Society 21(3):41.
http://dx.doi.org/10.5751/ES-08748-210341
Raworth, K. 2012. “A safe and just space for humanity: Can we live within the doughnut?” discussion paper, Oxfam, Oxford, www.oxfam.org/sites/www.oxfam.org/ les/dp-a-safe- and-just-space-for-humanity130212-en.pdf
Rockström, J., Steen, W.L., Noone, K., Persson, Å., Chapin III, F.S., Lambin, E., Lenton, T.M., Scheer, M., Folke, C., Schellnhuber, H.J. and Nykvist, B. m.fl. 2009. Planetary boundaries: exploring the safe operating space for humanity. Nature, 461, pp. 472–475. www.nature.com/nature/journal/v461/n7263/ g _tab/461472a_F1.html.
The SDG Compass. 2015. The guide for business action on the SDGs: https://sdgcompass.orgGRI, UN Global Compact, and WBCSD.
Steffen, W., Richardson, K., Rockström, R., Cornell, S. E., Fetzer, I., Bennett, E. M., Biggs, R., Carpenter, S. R., De Vries, W., De Wit, C. A., Folke, C., Gerten, D., Heinke, J., Mace, C. A., Persson, L. M., Ramanathan, V., Reyers, B., and Sörlin, S. 2015. Planetary boundaries: Guiding human development on a changing planet. Science, 347.